Информация за община Созопол и ОбС на БСП

Община Созопол има 12 населени места с общо население от 12 634 жители. Населените места са:

 

Град Созопол е разположен на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. С население от 4317 души, той е административен център на община Созопол. Разделен е на Стар и Нов град, между които се намира Морската градина. Старият град е разположен на малкия полуостров Скамний, вдаден между Созополския залив и залива Коренята. Скамний е свързан чрез изкуствен насип и вълнолом с остров Свети Кирик. В акваторията на Созополския залив се намират още островите Свети Иван и Свети Петър.

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Най-ранното селище в района възниква в края на 5 век преди Христа. От античността до 17 век Созопол е процъфтяващ търговски център. Той е известен както рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири. Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти при неговото създаване, е Антеа. През 620 година преди Христа, изселници от големия гръцки град на малоазийския бряг Милет основават на мястото на тракийското селище гръцка колония с името Антеа. Колонията се разраства и полисът, преименуван по-късно в Аполония, израства като важен търговски и пристанищен център в Черно море.

Името е променено по-късно в Аполония в чест на древногръцкия бог Аполон, покровител на изселниците, почитан и като лечител. За бъде различавал от други градове с името Аполония съществували по-това време, градът е известен и с пояснителния си епитет Понтика, тоест Понтийска, Черноморска или Магна, Велика. В града се намирал голям храм на бог Аполон. Точното му местоположение не е известно, вероятно е бил на остров Свети Кирик, но в него е имало 12-метрова статуя на Аполон, изработена от атинския скулптор Каламид. През 72 година преди Христа римският пълководец проконсул Марк Лукул превзема града и отнася със себе си статуята на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим. От късната античност Аполония е известна като Созополис (в превод Град на спасението, избавлението или оздравяването).

През 1974 година старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Като начало на археологическите проучвания в района на днешен Созопол се счита 1904 година. Откритите антични артефакти са предадени във фонда на Лувъра в Париж. Едни от най-значителните разкопки са проведени между 1946 и 1949 година под ръководството на Иван Венедиков и публикувани в сборника Аполония. От 2010 година в старата част на града се провеждат мащабни археологически разкопки, които довеждат до откриването и реставрирането на източните и южните крепостни стени, южната крепостна порта, средновековен митнически пункт, керамични и металургични пещи, леярни. През зимата на 2011-2012 година екип български археолози разкриват при южната крепостна стена едноапсидна църква, базилика и древен християнски некропол. От 2012 година разкопките се извършват съвместно с френски специалисти. В началото на 2012 година френски археолози разкриват в местността Месарите голямо крайградско имение.

Днес преработващата промишленост в Созопол е представена от производство на хранителни продукти (главно рибопреработка) и производство на дървен материал и изделия от него. Със своето културно-историческо минало, запазената си архитектура от 18-19 век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата Аполония, Созопол привлича множество туристи.

Председател на ОбС на БСП - Созопол - Йордан Георгиев Петков Созопол, ул."Кирил и Методий" №53

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи