Информация за община Приморско и ОбС на БСП

Община Приморско има 6 населени места (Приморско, Китен, Ново Паничарево, Ясна поляна, Веселие, Писменово) с общо население 7 526 жители.

Град Приморско е административен център на общината. Разположен е на полуостров, вдаден в Черно море между лагуната-залив Стамополу и Дяволския залив, в подножието на странджанските върхове. Това са най-големите и най-дългите плажове по българското Черноморие.

Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руините на древни и велики градове. Зидовете на най-дълго просъществувалото населено място в района – Ранули, се извисяват на хълма, наречен днес Вълчаново кале. В древността там се е намирал един от големите черноморски градове – Ранули. Площта, която днес обграждат крепостните стени, е около 30 дка. Според историците това е една от най-големите крепости-градове в България. През Средновековието е областен център.

През 2003 година е открито дълго търсеното светилище на Ранули, наречено Бегликташ. На около 2-3 километра от крепостните стени учените разкриват почти недокоснато от времето светилище-обсерватория, изградено от огромни частично обработени каменни късове, подредени в неправилни кръгове, като в определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях. Локализирани са жертвеникът, олтарът, тронът и най-големият известен на науката долмен. Съградено е през XIV век пр. Хр., като се смята, че е използвано до V век сл. Хр.

Приморско е обявен за национален туристически морски курорт през 1953 г. От първостепенно значение за развитието на туризма са плажовете с обща площ 1045 хил. кв. м., отделно само защитените дюни са 523 хил. кв. м. Туризмът и обслужващата го сфера са най-динамично развити в структурата на общинската икономика. Предлагат се условия за различни видове туризъм - не само рекреационен, но и културен, селски, риболовен, ловен, спортен, екотуризъм и др. Поради привлекателността на курортните селища има засилен инвестиционен процес и развитие на строителната индустрия.

Председател на ОбС на БСП -  Лиляна Стоянова Димова

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи