Информация за община Поморие и ОбС на БСП

Община Поморие е с площ от 413 304 дка. Общината има 17 населени места с общо население 27 658 жители. Населените места са:

 

Структуроопределящ отрасъл е туризмът. Важни са и традиционните за местното население – лозарство, винарство, риболов и солодобив. По качествата си поморийската лиманна лечебна кал, добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. В Поморие е изграден санаториум, в който целогодишно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на двигателните органи, сърдечно-съдови, чернодоробни и др.

Поморие е градът-административен център на община Поморие. Третият по големина град по българското Черноморие със своите 14 062 души, след Варна и Бургас. От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, от север – от Поморийското езеро, като само от запад-северозапад, чрез тесен провлак, заливан твърде често от морето, се свързва с Поморийското поле, което е част от Бургаската низина.

Градът е основан с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. Голяма част от жителите му били траки. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. В древния Анхиало (Поморие) християнството прониква още в края на I век. Според Преданието св. апостол Андрей на път за Киев минава през черноморския град, тогава голям административен и пристанищен център в границите на Римската империя. Анхиало става църковен център и още от III-IV век има сведения за епископи на града. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време (III-IV в. сл. Хр.) е тракийската куполна гробница – хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие. През V-VI век Анхиалската църква бива провъзгласена за архиепископия. Преданието сочи, че през VII век на това място вече е съществувал храм или манастир, посветен на великомъченик Георги.

При Крум през 812 г. Анхиало е превзет от българите, а по-късно, след процеса на покръстване на България, към 894 г. тук е създадена българска църковна организация. Малко по-късно (на 20 август 917 г.) цар Симеон Велики нанася историческо поражение на византийската армия в битката при река Ахелой. От края на XIII век анхиалският епископ е почетен със сан митрополит. Впоследствие Анхиало често е преминавал от български във византийски ръце и обратно. Много важни битки между българи и византийци са се водили в покрайнините му през цялата ни средновековна история.

След освобождението Поморие остава в пределите на Източна Румелия до Съединението на България през 1885 г. През 1934 г. древното име Анхиало е заменено с Поморие.

Председател на ОбС на БСП -  Никодим Стоянов Стоянов

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи