Информация за община Малко Търново и ОбС на БСП

Община Малко Търново е третата по големина община в област Бургас. Има 13 населени места с общо население 3 793 души. Населените места са:

 

Община Малко Търново е изцяло обхваната от природен парк „Странджа“, горите представляват 80% от нея. На територията на общината се намира местността Петрова нива, където е свикан исторически конгрес, който изработва план за действията и избира главен щаб на Илинденско-Пребраженското въстание в Одринска Тракия.

Приоритет на общината са културният, селският и ловният туризъм. Град Малко Търново е център на едноименната община. През него минава европейският път E87. В непосредствена близост е ГКПП Малко Търново.

Първото селище на мястото на днешно Малко Търново е тракийско. При византийския император Константин местността се развива културно и икономически поради близостта си със столицата на Византия, Константинопол. В околността на Малко Търново се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Историческа местност Петрова нива и Исторически музей-Малко Търново. Тук се намират множество археологически находки от особена важност, свързани с траките. Според редица известни изследователи на това място съществува селище от дълбока древност, за което предполагат откритите находки от различни епохи. Много интересни за посетителите са двете куполни тракийски гробници край града. Строени от прецизно обработени мраморни блокове, те са произведение на тракийската монументална архитектура от 5 – 3 век пр.н.е., представящи погребалните практики на аристокрацията. Археологическите находки показват, че гробните съоръжения са използвани и в римската епоха със същата цел. Първата разкопана, документирана и публикувана тракийска култова сграда (гробница) под могилен насип в българска територия на Странджа е тази в местността „Пропада“, на 5 км северозападно от града. Много впечатляваща и монументална е гробницата в местността Мишкова нива, на 13 км югозападно от града. Използвана е като хероон (гробница на митично или реално съществуващ цар-жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел.

На територията на града се намират два християнски храма. Православната църква „Успение Богородично“ и източно-католическата църква „Света Троица“. Олтарните икони, олтарът и църковната утвар на църквата „Света Троица“ са пренесени от Одрин, от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“, строена средата на XIX век. Една от най-ценните одрински реликви е чудотворната икона на Богородица, наричана тук Покровителка на единството между християните. Преминала преди повече от век цяла Европа, след 21 години в Одрин, тя е пренесена в България – в Стара Загора, и впоследствие остава в Малко Търново. На 25 май 2002 г., при визитата си в България, Папа Йоан Павел II коронясва иконата от Малко Търново.

Председател на ОбС на БСП -  Георги Желязков Бъклев

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи