Мерджанов: Атакуваме решението на ЦИК за изборите в съда, ако има ред то ще отпадне

Крещящо реагираме на този случай, не за да се заяждаме, а за да покажем, че те не се съобразяват с правилата на играта и действат в последния момент

„В България върховенството на закона е последната грижа на управляващите, които не зачитат Изборния кодекс. Управляващата коалиция внесе предложение противно на закона-жребият за номерата на партиите да бъде теглен от ЦИК, въпреки че има изричен текст в изборния кодекс противно на това. Крещящо реагираме на този случай, не за да се заяждаме, а за да покажем, че те не се съобразяват с правилата на играта и действат в последния момент“ – това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов на пресконференция в Бургас.

„Само ние от БСП стоим твърдо против това решение и приемането му. Днес ще атакуваме решението във Върховния административен съд. Ако все още съществува някакъв ред, то това решение би трябвало да падне. В противен случаи, ще се убедим че ЦИК служи на управляващите“ – допълни Мерджанов, който цитира и точните членове на кодекса, в които пише, че номерата се определят от общинските избирателни комисии.

Мерджанов засегна и бежанския проблем в страната ни. „Подложени сме на голям натиск. Европейските държави се тресат, има серия от различни мнения, а ние не успяхме да убедим водещите страни, че България е също толкова засегната, колкото например е и Гърция. Крайно несправедливо е да понасяме тежести от бежанския натиск, без да се има предвид, че сме най-бедната в икономически и във финансов аспект страна в Европа“.