БСП: Бургас заслужава по-добър общински съвет

Сеп 08, 2015 БУРГАС Новини БСП 0 1461

Последните дни от мандата на настоящия общински съвет са повод за равносметка и изводи за резултатите от неговата работа

Убедени сме, че всички общински съветници заеха своите места, за да бъдат полезни за общината и гражданите си. За съжаление, в повечето случаи, това остана само желание.

Това заяви общинският съветник от БСП Евгений Мосинов с декларация в последната сесия от мандата на настоящия oбщински съвет: 

„Този Oбщински съвет остана твърде далеч от общоприетите стандарти за работа на колективните органи на местно самоуправление. В него пролича системното желание на мнозинството да употребява своето числено преимущество в името на диктата и тяснопартийни интереси. Така се достигна до прояви на партиен егоизъм, довел до прокарване на спорни решения, оставащи негативни последици за развитие на града ни.

Това беше oбщински съвет, в който мнозинството не осъзна своята отговорност да носи тежестта на властта и че опозицията е най-добрият му коректив. Напротив, мнозинството беше обзето от политическото тщестлавие, от угодничеството на шефа и дребни сделки за текущи нужди. 

Този общински съвет остана твърде далеч и от заложените от закона принципи на общуване и контрол между местния парламент и изпълнителната власт в лицето на кмета и неговата администрация. Съветът беше подчинен на едноличната воля на кмета и сведен до формален печат на докладните му. Не смеещ да поиска контрол и да държи сметка.

Това беше Общински съвет на големите отсъстващи. Нямаше ги на сесии, не идваха, не им се стоеше или само имитираха присъствие с нескривана досада – директори на дирекции, кметове на населени места, заместник кметове и за съжаление, често и самият кмет, за когото една цяла сесия присъствие остана непостижима цел. За сметка на това гражданите на града на три пъти дойдоха в залата и ни поискаха сметка за „Лафка“, за „Пристанището“ и за новия директор на БКС.

Това беше Общински съвет на големите откази. Отказахме, не ни се занимаваше, защото разровиш ли ги - мирише, с проблемите на „Черноморец“, с фрапантното закъснение на подземния паркинг и куп други проблеми.

Този общински съвет оставя след себе си решения, които дълго ще тежат на съгражданите ни – съгласие за нови заеми и обща стойност на 30 милиона лева, с разкопания и унищожен терен в парк „Изгрев“, с коцнесията в парк „Езеро“ за изграждане на Океанариум, останал само идеен проект. 

Бургас заслужаваше по-добър общински съвет и по-мъдри решения и дано да ги получи през следващия мандат“.