Бургаски антифашисти почетоха паметта на Николай Лъсков

Юни 22, 2015 БУРГАС Новини БСП 0 1761

В навечерието на 71-годишнината от гибелта на Николай Лъсков /23

В навечерието на 71-годишнината от гибелта на Николай Лъсков /23.06.1944/ – командир на партизанския отряд „Народен юмрук”, антифашисти от общините Бургас, Поморие и Несебър положиха венци и цветя пред паметника му. Сред тях бе и белгийският антифашист и дългогодишен член на Белгийската комунистическа партия Денис Марлоие, който от 24 години живее в поморийското село Каменар. Той бе поканил на поклонението и свои приятели от Белгия. Ритуалът пред паметника в Козичино, на който присъстваха много от жителите на селото, бе организиран по инициатива на Общинския съвет на БСП и Българския антифашистки съюз в Поморие. Слово за живота и делото на Николай Лъсков произнесе председателят на партията в Поморие Никодим Стоянов. Заедно с представители на обществеността и потомци на антифашисти от 3-те общини, венци и цветя пред паметника на Николай Лъсков поднесоха народният представител Атанас Зафиров, народният представител от 42-ро НС Ива Кусева, както и граждани от Руската федерация, живеещи на територията на морските общини. След поклонението в читалищния салон бе изнесена литературно-музикална програма, която бе аплодирана от представители на 4 поколения.

На сред гостите бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови – Аелита. Тя пристигна от Несебър, заедно с жители на Свети Влас, Равда и Тънково. Потомци на участниците в антифашиската борба разказаха спомени на своите предци и обобщиха: «Никога повече фашизъм».

Народният представител Атанас Зафиров направи и актуален отчет за дейността си в парламента. Той осъди действията на управляващите за участието на деца в сцени на насилие в лагера Белене. Той обясни, че на въпросната възстановка присъствали председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, областният управител на Плевенска област, депутати и социолозите Румяна Коларова и Антоний Гълъбов – съветници на президента Росен Плевнелиев. Зафиров информира, че през май месец снимки от постановката, която се е разиграла на остров Персин, са разпространени не от друг, а от Министерство на отбраната. „На кадрите ясно се вижда как дете е опряло пистолет в главата на свой връстник“, коментира той. Зафиров е категоричен, че е абсурд да се използват деца за пресъздаването на подобен род събития, без дори да се коментира тяхната историческа достоверност. Той направи и паралел между снимките от Персин и тези, разпространявани от Ислямска държава в Близкия изток. „Изобличаването на действията на управляващите в българския парламент предизвиква бурни реакции в социалните мрежи, а малко по-късно кадрите са свалени от официалната страница на Министерството на отбраната в интернет“, каза още Зафиров.