Станимир Баев: Разглеждам образованието като част от националната сигурност

10.11.2021 г.

Какви са работещите решения в сферата на образованието?

Онлайн образование или масово тестване на учениците?

Необходима ли е промяна в учебни планове и програми?

Това бяха въпросите, на които отговори в ефира на БНР – Бургас кандидатът за народен представител на „БСП за България“ за 2-ри МИР- Бургас Станимир Баев, втори в листата на коалицията. 

„Разглеждам образованието като част от националната сигурност и съответно всички задачи, които предстои да бъдат решени, са изключително важни както за нас като педагогическа институция, така и за всички граждани. Това, което най-силно вълнува хората в нашата сфера е свързано с ковид мерките и пандемичната обстановка в страната“, заяви Станимир Баев, който е заместник директор на Математическата гимназия в Бургас.

„Всички колеги в образователната система подхождат изключително внимателно и отговорно, спазвайки наредбите заповедите, които се свеждат почти всеки ден и които са свързани със справянето с тежката пандемична обстановка“, каза още той. 

За това дали в процеса на обучение да бъде избрано онлайн образование или масово тестване на учениците, Баев коментира, че това е един от най- важните въпроси, които много трудно могат да намерят еднозначен отговор. 

„По отношение тестването на учениците, според би трябвало да се подходи много внимателно, тъй като то засяга преди всичко малките ученици. Нека да имаме предвид, че нашите деца са интелигентни, знаещи и де факто тестването в тази част, която е свързана с провеждането в училище, може би е подходящо само за първи клас или най-много до втори. Моето лично мнение е, че тестването в домашни условия е по-подходящо, отколкото в училище – там, където средата е по-рискова ако някое от децата е с положителен тест“, беше категоричен кандидатът за народен представител.

На въпросът необходима ли е промяна в учебни планове и програми, Станимир Баев припомни, че коалиция „БСП за България“ си е поставила една важна задача – да се преразгледат всички учебни програми, особено тези, които са свързани с дисциплините „Български език и литература“ и „История и цивилизации“. 

„По отношение на учебниците сме категорични, че е нужно да има унифициране и в цялата страна да се учи само по един учебник. В момента например мога да Ви кажа, че в пети клас по „История и цивилизации“ има десет учебника от различни издателски екипи и издателства. Последните години това се превърна в един бизнес“, каза Станимир Баев.