Приеха част от мерките на БСП – Бургас за защита на гражданите и бизнеса

31.03.2020

Част от мерките, които общинските съветници на БСП предложиха за защита на бургазлии и на бизнеса във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, бяха приети на днешното редовно заседание на Общински съвет – Бургас.

Приети от местния парламент бяха следните мерки, предложени от социалистите:

Финансово стимулиране на медицинския персонал, работещ на територията на община Бургас.

Създаване на общинско анализаторско звено със следните функции:

-Постоянен мониторинг за наличие на стоки и запаси в случай на затваряне на региона – храна, горива, медицински консумативи.

– Създаване на доброволческа структура като резерв в случай на необходимост от подпомагане на нуждаещи се във всяко естество и тяхното обезпечаване с помощни средства. И в случай на необходимост за подпомагане на органите за спазване на мерките и обществения ред.

– Разглеждане на различните сценарии при развитие на кризата и набелязване на мерки за тези случаи. Мерки при постъпателно излизане от извънредното положение.

Групата съветници на БСП предложи средствата по тези точки да бъдат осигурени за сметка на редуцирана капиталова програма на община Бургас за 2020 г.

Относно предложението им за намаляване цената на годишния стикер за Синя и Зелена зона за срок от 12 месеца стана ясно, че гражданите, които имат платен стикер по местоживеене, няма да им се таксува за времето на действие на извънредното положение. Така генерираната сума ще бъде приспадната от сумата за следващия абонаментен период.

Възприе се идеята мярката, която предложиха съветниците на БСП за освобождаване от такса битови отпадъци на неработещи офиси и предприятия, за периода на действие на извънредното положение, да бъде анализирана и входирана на следващата сесия на Общинския съвет.