Николай Тишев: Приходите и разходите в Бюджет 2020 могат да се увеличат с 1,8 млрд. лв.

05.12.2019 г.

„Приходите и разходите в Бюджет 2020 могат да се увеличат с 1,8 млрд. лв.“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев по време на дебатите за държавния бюджет. Той обясни, че предложението се прави по няколко причини.

„На първо място, защото в края на годината бюджетът така е сметнат, че ще излезе на излишък. Откакто ГЕРБ управлява, министрите на финансите винаги залагат така параметрите, че накрая в хазната да влизат повече пари, отколкото са заложени в този документ, който ние обсъждаме. Второ, защото считаме, че се изтърка технологията да подценяваме приходите, съответно да даваме реални или надценени разходи и накрая на годината да събираме повече пари“, каза още Тишев.  На следващо място народният представител посочи, че чрез увеличаването на приходите в бюджета, се дава възможност за увеличаване на доходите на българските граждани. Това също автоматично ще подкрепи икономическото развитие на България.  Също така ще се помогне и на българските общини, чиито бюджети са хронично недофинансирани, а самите общини осигуряват 80 % от социалните услуги в полза на населението.

„На последно място, предлагаме това увеличение, защото просто искаме да изпълним Закона за държавния бюджет, където се казва, че Народното събрание разпределя реалните приходи и разходи, а не постфактум министър председателят с Постановление на Министерски съвет. Държавният бюджет е инструмент, политика за това как ще се развива страната в следващата година, в какви посоки, какви са ни приоритетите“, заключи Тишев.