БСП почете паметта на геройски загиналите партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” в Добра поляна и Топчийско

02.06.2019

Множество социалисти и симпатизанти на БСП от Бургаска област се събраха около паметниците в руенските села Добра поляна и Топчийско, за да почетат паметта на геройски загиналите преди 75 години партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на събитието бяха народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев, областният лидер на БСП Стойко Танков, общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов, общинският председател на БСП-Руен Диана Касабова, общинският председател на БСП-Карнобат Аспарух Иванов, областният председател на ОЖС към БСП-Бургас Тинка Желязкова, Атанас Зафиров – член на ИБ на НС на БСП, Аргир Бояджиев – председател на БАС за Бургаска област, общинският съветник от БСП-Бургас Радослав Петков.

С едноминутно мълчание, и в Добра поляна, и в Топчийско, присъстващите отдадоха почит към незабравимия  подвиг на загиналите герои, а също така положиха венци и цветя пред мемориалите.