Депутатите от БСП – Бургас с въпроси към земеделския министър относно умъртвените животни в Странджа

14.07.2018г.

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов отправиха множество въпроси към земеделския министър Румен Порожанов относно умъртвените заради чума животни в района на Странджа-Сакар. Едно от основните питания бе- какъв анализ на риска е извършен там и защо след шапа, преди няколко години, е допусната нова епидемия.

Димитър Стоянов обяви, че стопаните са в шок и припомни, че се унищожава поминъкът на малкото останали да живеят в района на обезлюдяваща се Странджа. Той се поинтересува- в коя лаборатория е установена заразата, как се унищожават животните и това съгласувано ли е с екоминистерството?

Николай Тишев пък попита министъра- дали счита предприетите мерки за адекватни и как оценява действията на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и конкретно на бургаското звено на агенцията. Той също постави въпроса, свързан с обезлюдяването на  Странджа.

Тодор Байчев от своя страна отговори, че не е доволен от отговорите. Той обяви БАБХ за „успешен екзекутор” на българското животновъдство.