Николай Тишев: Възпрепятства се дейността на пристанищните оператори

В законопроекти се правят и промени, които нямат нищо общо с европейското законодателство

„Новосъздадените точки в чл. 112 от Закона за морските пространства и пристанища възпрепятстват дейността на пристанищните оператори”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев от парламентарната трибуна.

„Няма да коментирам транспонирането на Директива 2014/89 на Европейския парламент, която цели въвеждането на морско пространствено планиране – там всичко е ясно. Както често се случва обаче, покрай транспонирането на директивите, в законопроектите се правят и промени, които нямат нищо общо с европейското законодателство”, обясни той. Тишев посочи, че  в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на  България са новосъздадени точки в чл. 112. „Там се предлага нещо, което противоречи на икономическата логика, а и на правилата, по които функционират търговските дружества  - били те държавни, частни или общински. Какво означава това: за всеки преместваем обект или съоръжение и за всяка поставена реклама на своя територия, пристанището, съответно пристанищният оператор, трябва да иска разрешение от главния архитект на Общината и да изготвя специална схема, която да бъде одобрена от министъра на транспорта – няма такова изискване в България, за което и да е друго търговско дружество, особено когато активите/инфраструктурата му е отделена от останалата публична или частна собственост, както е при пристанищата”, обясни Тишев.

Народният представител добави, че по време на дискусията в Комисията по транспорт е станало ясно как са се появили тези недоглеждания в закона – не са от евродирективата, а са се появили след обществено обсъждане.

„Въпросът е, че експертите трябва да отсяват добрите от нелогичните предложения. Ние затова повдигаме този въпрос в пленарна зала – ще подкрепим законопроекта на първо четене, но смятаме, че е редно тези, които са допуснали този пропуск – Министерството на транспорта и може би Морска администрация, да бъдат активната страна и между първо и второ четене да коригират тези нередности. А ние, народните представители, също ще направим своите предложения”, заключи Тишев.