БСП – Бургас стартира публични дискусии с Европейския информационен офис „Солидарност“

14.11.2017 г.

Общинският съвет на БСП – Бургас, съвместно с Европейски информационен офис „Солидарност“, стартира серия от публични дискусии на тема „Повече социална Европа в интерес на хората. Политическа визия на БСП за бъдещето на Европа и за председателството на Съвета на Европейския съюз като възможност за България“. Инициативата е подкрепа от народния представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев.

В рамките на месец ноември ще бъде проведена по една подобна дискусия във всеки от административните райони на Бургас, като стартът ще бъде даден на 14 ноември от 18:00 часа в район „Зора“.

Българското председателство е изключително важен политически и институционален инструмент за издигане на авторитета на България като компетентен и отговорен член на ЕС и за отстояване на нашите национални позиции при формиране на бъдещия модел на развитие на ЕС.

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от ЕК сценарии и произтичащите от тях политики и документи, преговорите по Брекзит, евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на Политиката на сближаване, перспективата пред Западните Балкани, липсата на солидарност между страните-членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се европейски избори през 2019 г.

Председателството е уникална възможност за изграждане на положителен образ на страната ни в рамките на ЕС. Не бива да пропускаме шанса да отличим и представим пред цяла Европа приноса на българската култура и православнославянската ни идентичност, в това число и кирилицата – българската азбука, за развитие на европейската цивилизация. Това е национален капитал, с който се гордеем и трябва да развиваме.

В сегашния исторически момент, когато Съюзът се променя, БСП не може просто да критикува пасивната правителствена политика. Партията трябва да се превърне в мотора на дискусията, която поставя България в ядрото на един обединен и силен Европейски съюз.

Предлагаме своята политическа визия за бъдещето на Европа и ролята на България в него. В нея са включени и редица идеи за конкретни политически инициативи и предложения, които следва да формират националната позиция на държавата ни и да се реализират по време на Председателството. Те са и ключът към същинските приоритети на българското председателство.