Атанас Зафиров: За БСП сигурността на хората е най-важна, за ГЕРБ явно не е

Окт 26, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 2158

Ние предвиждаме 1,40% от БВП за сигурност, а ГЕРБ – дори няма 1,20%

„За БСП сигурността на хората е най-важна, за ГЕРБ обаче явно не е. Фактите показват, че в Алтернативния ни бюджет ние сме заложили за сигурността 1,40% от БВП, докато ГЕРБ предлагат по-малко от 1,20%, за разлика от миналата година, когато бе постигната 1,28%. Съдете сами за кого сигурността на хората в държавата ни е по-важна – за нас или за тях?” Това заяви съпредседателят на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към НС на БСП Атанас Зафиров по време на дискусия по Алтернативния бюджет на левицата в областта на сигурността и отбраната. Според Атанас Зафиров в сферата на сигурността вече става въпрос за оцеляване.

Човекът е в центъра на вниманието на нашия Алтернативен бюджет

„С Алтернативния ни бюджет ние искаме да покажем на обществото, че човекът е сложен в центъра на вниманието”, обясни Зафиров. По думите му обвиненията, че БСП едва ли не били милитаристи, са абсолютно несъстоятелни, защото животът и здравето на военнослужещите са от ключово значение за левицата. „За кое сме милитаристи? За това, че искаме нашите момчета като летят, да не се страхуват за живота си, че искаме нашите парашутисти, когато скочат, да бъдат сигурни, че ще кацнат и запазят здравето и живота си или за това, че искаме моряците ни да са сигурни, че ще се върнат обратно на брега невредими?”, попита Зафиров.

„За БСП всички сектори в държавата са важни- и образованието, и здравеопазването, и всички останали. Който обаче не успява да се справи с проблемите, като управляващ държавата – да си ходи”, категоричен бе той.

Славчо Велков: В агенция „Разузнаване” има много по-голям недокомплект от този в армията ни

„В Държавна агенция „Разузнаване” има много по-голям недокомплект от този в армията ни, а средствата са крайно недостатъчни. Хората, работещи там основно работят зад граница. Един нов служител в агенцията постъпва със заплата, която е толкова недостатъчна, че няма да я коментирам, а при това за него има големи изисквания за заемане на длъжност. А ако той замине зад граница, автоматично заплатата му се намалява с малко под 50%”. Това заяви народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по сигурността и член на Комисията по отбрана в НС Славчо Велков по време на дискусията. По думите му никой не иска да ходи в агенцията, особенно в т.нар. „горещи точки” по света. „На тези хора през декември им се дават един- два милиона, те оцеляват до към март месец и после продължават същите мъки”, обясни още той и допълни, че именно тези хора работят  в областта на антитероризма. „В бюджета на правителството капиталовите разходи за агенцията са едва 800 000 лв.”, посочи също той.

Николай Цонков: Основният проблем в системата на сигурността е недофинансирането

„Основният проблем в системата на сигурността е недофинансирането, както на МВР, така и на армията ни и това е от 2010 г. насам. В основата на всичко е човешкият фактор и нашите усилия са насочени първо към него. Ние предлагаме увеличение на заплатите им. Предлагаме също и гарантиране на нормални условия за функциониране на системата за сигурността.” Това заяви по време на дискуцията народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по отбрана към НС Николай Цонков.

В дискусията участваха и народни представители от „БСП за България”, експерти по сигурност, експерти по отбрана, командири на различни части в Българската армия, експери, участвали в изготвянето на Алтернативния бюджет в частта за сигурността и отбраната.