Тодор Байчев за наводненията в Бургаско: Държавата да си влезе във функциите

Tрябва да се работи по подобряването на превенцията

Народните представители от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов проведоха среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод бедственото положение в региона. Те обсъдиха множество въпроси, свързани с поемането на конкретни действия и мерки, чрез които биха могли да се избегнат бъдещи нежелани инциденти.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че трябва да се работи по подобряването на превенцията.

„Не смятате ли, че е неуместно общините да се грижат за язовирите и да им се вменява собственост? Настоящата практика е следната – общината отдава на концесия един язовир на един концесионер, който пък ангажира един оператор да се грижи и да проверява стените. Всичко става на хартия. И ако сега се е разминало и скъсаните язовири не са залели едно село, не дай си боже след известно време да се получи точно обратното. Това са бомби със закъснител. Не би ли било по-правилно държавата да си влезе във функциите, тъй като все пак тя е строила тези язовири, а не общините”, попита Тодор Байчев.

Димитър Стоянов от своя страна посочи, че проблемът е сериозен и той засяга цялото общество. „Почистването на язовирите е хубаво нещо, но това няма да ни помогне, когато в рамките на няколко минути или час се излее вода за още два - три язовира. Държавата няма готовност. Всички трябва да мислим ефективно. Тука става въпрос за комплекс от мерки” – каза Стоянов.

По време на срещата областният управител заяви, че трябва да има категоризация на язовирите. Той се ангажира да гони докрай контролните органи, за да се установи нарушител. Чолаков добави, че системата за ранно предупреждение не действа навсякъде и тя трябва да се разшири с уреди, които да предупреждават населението навреме и да не се стига до сериозни последствия.

Народният представител Николай Тишев коментира, че непременно трябва да се види какви са причините, довели Бургаска област до това бедствено положение, както и дали има виновни. „Едно и също бедствие, за съжаление, се повтаря почти всяка година. Трябва да се види какви са причините. Трябва все пак да тръгнем отнякъде. Всеки път се оправдаваме с лошо време.  Много е важно да си извлечем поуки и да се установи нещо, да се поставят някакви мерки, за да не се събираме отново следващата година и да говорим пак за същия проблем” – заяви Тишев. Той предложи след около месец, например, отново да се проведе подобна среща,за да се разбере какво е свършено и какво предстои.