БСП-Бургас проведе честване по случай 92 г. от бунта и бягството на 43-мата антифашисти от остров Света Анастасия

05.08.2017

Общинският съвет на Българската социалистическа партия в Бургас организира и проведе честване по случай 92 години от бунта и бягството на 43-мата антифашисти от остров Света Анастасия. Събитието се проведе на самия остров. На него присъстваха народният представител от „БСП за България” Николай Тишев и общинският лидер на БСП-Бургас Живко Господинов.

По време на мероприятието се състоя беседа, водена от Тодор Ненов. Пред всички присъстващи той разказа основно акценти от военнофашисткия преврат от 9 юни 1923 година, дал началото на дълбокото политическо разцепление в българското общество, септемврийското въстание и неговото кърваво потушаване, организацията и осъществяването на атентата в катедралата „Света Неделя” през 16 април 1925 година, както и свирепите репресии от страна на фашистката власт след атентата, довели до унищожаването на голяма част от прогресивната и ляво ориентирана интелигенция в България.

Специално внимание бе отделено на организацията, подготовката и осъществяването на бунта и бягството на 43-мата антифашисти, осъществени вечерта на 29 юли 1925 година, в резултат на което те, преследвани от 2000 войници, полицаи и жандармеристи на фашистката власт, успяват да си пробият път до територията на Турция и да се спасят в пълен състав.

Също така бе засегнат въпросът за международната изолация на фашисткото правителство на Александър Цанков, довела в крайна сметка до неговото падане.

Засегнати бяха и разкритията на Комитета за разследване фашистките престъпления и белия терор в България, Югославия и Румъния, огласяван от бележития френски писател Анри Барбюс и френския общественик Жан Вилар.

След края на беседата, в знак на почит, социалистите поднесоха цветя пред паметната плоча на острова.