Бургаските народни представители от „БСП за България“: Парламентът заработи, но е за сметка на българските граждани

Инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев дадоха традиционната си пресконференция

Народните представители на „БСП за България“ от Бургаска област инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев дадоха традиционната си пресконференция, на която отчетоха работата си до момента в Народното събрание и в парламентарните комисии, в които са членове. На мероприятието присъства и новият областен председател на БСП-Бургас Стойко Танков.

Според инж. Петър Кънев сагата с НДК, както и темата „бойни самолети“, предстои да имат своето развитие. По повод икономическата комисия в Народното събрание, той коментира, че най-накрая са започнали работа.

„За първи път от началото на този политически сезон ще имаме три точки в дневния ред, с три отделни закона, внесени от Министерски съвет. Това ще стане в сряда. Предполагам, че тази седмица ще влезе в зала и един чакан от доста фирми, имащи участие във финансовите обороти на страната, закон за публично предлагане на ценни книжа“, обясни Кънев.

Инж. Петър Кънев информира, че до дни ще бъдат премахнати корабните дневници от рибарските лодки. „Най-накрая наредбата е готова, пуснато е обществено обсъждане. Не знам дали сте виждали какво чудо е. Аз си купих да видя. Всеки един рибар трябва да описва скорост на вятъра, скорост на витлото, подводни течения и т.н. най-смешното е, че пише „дестинация“ и там се посочва „Черно море“. Тежки разговори водехме с ИАРА“, каза още Кънев. Той посочи, че в петък от БСП е внесено питане в парламента по три теми. „Едната е за състоянието на държавното дружество „Слънчев бряг“. Второто е свързано с плаж „Делфин“, а именно - кое е наложило този плаж да се дава на концесия и какви са последствията. Третото питане е за пътя Царево – Малко Търново“, уточни народният представител.

„Парламентът заработи. Влизат законопроекти, включително и нашите. Въпреки това смея да твърдя, че законодателната дейност се извършва за сметка на българския народ“, каза Тодор Байчев и обясни, че има предвид споровете около Кодекса за социално осигуряване, също така и увеличението на пенсиите. Байчев припомни, че беше отхвърлено предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. „Другото, по което също имаме съществено разминаване тази седмица, е за доходите на научните работници. Правителството на Борисов показа, че продължава да неглижира учените. Ние предлагаме нещо съвсем простичко и елементарно - всеки един научен работник с титла да получава едно гарантирано нормално възнаграждение. По този начин ние се стремим да задържим тук млади учени, които да развиват научната си дейност на територията на нашата страна и съответно иновациите, които ще развият, да бъдат приложени в нашата икономика. Това е цялата идея, но не беше приета“, каза Тодор Байчев.

Николай Тишев сподели от своя страна, че в Комисията по транспорт всяка седмица разглеждат някаква промяна по Закона за движение по пътищата. „С колегите от БСП обсъдихме да предприемем някаква инициатива, тъй като има поет ангажимент от Министерството на транспорта, МВР и неговото подразделение КАТ, че в момента работят по изцяло нов закон за движение по пътищата. До момента няма нищо входирано в Народното събрание, но ежедневно влизат промени“, подчерта Тишев. Той посочи още, че в Комисията по вероизповеданията и правата на човека е минал отчетът за интеграцията на ромите, който е минал и през Народното събрание.

Новият областен председател на БСП-Бургас Стойко Танков посочи, че е извел няколко приоритети в работата на областния съвет. „На първо място кадрово и организационно укрепване на нашите общински структури. На следващо място – да повишим значително експертния и политически потенциал на областния съвет. Неговата работа ще бъде открита. И не на последно място  - подготовката за местните избори“, каза Танков и добави, че резултатите от парламентарните избори в много общини показаха, че БСП показа своя потенциал, който трябва да се развие и на местните избори да променим политическата карта в областта.