Тодор Байчев: В европредседателството на България ще се включим като задаваме теми, които са важни за страната ни

Откакто е избран за народен представител, до момента е провел 11 срещи с избиратели.

„В председателството ние смятаме да се включим по следния начин – като се опитаме да задаваме темите по дневния ред или поне да включим тези теми, които са важни за нас и за България в политиката“. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR народният представител от „БСП за България“ Тодор Байчев в отговор на въпроса как БСП ще се включи в европредседателството на страната ни, което предстои.

„Имам предвид следното – 2020 година изтичат кохезионните програми относно присъединяването. Бихме желали да бъдат развити такива програми и след 2020 г., които да ни дадат допълнителен тласък да преодолеем регионалните различия между регионите в Европа. Публична тайна е, че все пак България е доста изостанала страна в сравнение с другите държави, най-малкото – по заплащането сме на последно място. Друга тема, която бихме желали да зададем, е по отношение на вътрешната сигурност и обществения ред. България в момента е граница на Европа, с тази политика, която води Турция на конфронтация с Германия и част от страните - членки на ЕС, аз лично подозирам, че може да се окажем и граница на НАТО“ – обясни Байчев и добави, че тогава вече именно външната сигурност на Европа ще зависи от България и българската армия. Що се отнася до вътрешната сигурност, народният представител коментира, че тук има доста какво да се желае по отношение на обществения ред и сигурността на отделните граждани.

Байчев коментира, че има и други политически сили, които изповядват лява идеология и БСП би могла да си партнираме с тях. "Другото, което също е от значение – кои от политическите сили, освен изповядването на лява идеология, желаят да провеждат и лява политика в управлението. Защото на последните избори това се яви един проблем, конкретно на АБВ, които се заявяват като лява политическа сила, но влязоха в дясно правителство. Трудно могат да обяснят на хората как се получи този момент, че изповядват една идеология, а упражняват друга политика, когато са във властта. Мога да дам още един пример. В настоящото управление са Обединените патриоти. Преди изборите тяхната политическа платформа беше доста сходна с нашата – по отношение на доходи, на образование, темите за сигурността. В последния момент обаче нещо като че ли се подхлъзнаха на кората, която им беше подложена“.

Байчев внесе яснота и по темата за исканата оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. Той посочи, че БСП поиска оставката поради системното несправяне на Главчев със служебните му задължения. „От трибуната прозвучаха много обидни фрази. Това породи много междуличностни и междупартийни конфликтни помежду ни в Народното събрание и бих казал - и в обществото. Всичко това нас ни наведе на мисълта, че г-н Главчев не е най-добрият председател, който може да бъде. Отделно от това в ГЕРБ има едно реакционно крило. Според мен те умишлено изместват встрани темата на разговора, злободневния ред, който е в страната. Когато няма съдържание, те предлагат една опаковка“ – поясни Байчев.

Народният представител опроверга твърдението на ГЕРБ, че БСП внася стари закони. „Не е вярно, че внасяме стари закони. Всеки, който погледне предизборна ни програма, може да види, че ние вкарваме закони, които са съобразени с нея“, коментира той. В заключение Тодор Байчев сподели, че откакто е избран за народен представител, до момента е провел 11 срещи с избиратели.