БСП почете паметта на загиналите партизани и ятаци в руенското село Добра поляна

Затова сме тук, на това паметно място, за да сведем глави и отдадем почит към паметта на героите

БСП почете Деня на Ботев и 73-годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” пред паметната плоча в село Добра поляна, общ. Руен. На поклонението присъстваха народните представители от „БСП за България” Николай Тишев и Тодор Байчев, лидерът на БСП-Бургас Живко Господинов, областният председател на ОЖС на БСП-Бургас Тинка Желязкова, както и стотици социалисти от общините Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие и Руен.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна, след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев,  Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година, край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г, в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на  отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

„Затова сме тук, на това паметно място, за да сведем глави и отдадем почит към паметта на героите. Те дадоха живота си, за да живеем ние по-добре. Те всички, останаха верни на своите идеали. Ние свеждаме глави пред паметните места.Отдаваме нашата почит и преклонение към героите и местата, свързани с антифашистката борба. Тази борба, тези герои, са част от историята на народа ни и ние нямаме право нито да я променяме, нито да я пренаписваме. Дълбок поклон пред безсмъртните чада на майка България. Вечна слава на героите”, заявиха от БСП-Руен.