Научен дебат за Странджа се проведе в Ахтопол

26.05.2017 г.

Учени от различни области на знанието се събраха в Ахтопол, за да се включат в десета кръгла маса на тема „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, която се проведе в морския град. Във форума, който се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ , участваха видни историци, археолози, еколози и общественици.

 Професор д.и.н. Илия Тодев от Института по история при БАН изнесе доклад на тема „Одринска Тракия праз Възраждането”. Проф.д.и.н.Светлозар Елдъров от Института по българистика запозна присъстващите с интересни факти за участието на офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение в периода 1878-1944 година. Иванка Делева от Регионалния исторически музей Бургас разви темата за българските бежанци в националната памет.

За развитието на Странджа, опазването на нейното културно-историческо наследство и природа говори д-р Стефан Пейков. Той изнесе доклада „Странджа - Сакар” - поглед в бъдещето” и разказа за дългогодишната национална програма,като сподели виждането си за това как информацията, събрана по време на проучванията, може да бъде  използвана за напред в развитието на региона.

В рамките на събитието, в Музей „История на котвата” беше открита изложбата „Месамбрия – Месемврия – Несебър” от музея „Старинен Несебър”. Тя ще гостува в Ахтопол до края на месец ноември.

 „Нужно е да отворим района на Странджа към крайбрежието. Това може да стане ако пътя между Малко Търново и Царево бъде ремонтиран, за да се преминава по него нормално. Добре ще е ако направим програма за пътищата и в самата Странджа”, подчерта по време на форума народният представител инж. Петър Кънев, председател на сдружение „Черноморска Странджа“.