Петър Кънев откри международен симпозум за биоразнообразието

10.05.2017 г.

 

„Като народен представител на Бургаска област в българския парламент, за мен е изключителна чест да приветствам всички участници и организатори в тази нова международна научна инициатива. Искам да насърча организаторите ОПИМОС и ЕКОПАН, които спечелвайки сътрудничеството на Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и домакините от „Приморско клуб” ЕАД,  които успяха да покажат възможностите на Приморско и перспективите от превръщането му в общочерноморски конгресен и конферентен център - от какъвто региона се нуждае”. Това заяви народният представител от левицата Петър Кънев, който откри първия европейски симпозиум „Проучване, опазване и управление на биоразнообразието на Европейските морски крайбрежия”, който се провежда в Приморско. Във форума участват учени и водещи специалисти от България, Австрия, Испания, Италия, Казахстан, Обединени Арабски Емирства, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Петър Кънев изрази увереност, че с провеждането на симпозиума се поставя начало, което разкрива големи възможности за сътрудничество в името на глобалната идея – опазването на биоразнообразието на планетата,  на океаните и моретата й. „Избраната тема е изключително важна, както за общините по българското крайбрежие, така и за целия Европейски съюз. Освен проблемите с проучването и ефективното опазване на биоразнообразието, в дните на симпозиума ще бъдат  разгледани и добри политики и практики в национален и регионален управленски аспект”, коментира народният представител.

Кънев бе категоричен, че всичко това не може да не привлече вниманието на българските народни представители, особено в навечерието на поемането на Европейското председателство на България и нарастващото внимание към региона на Черно море.

Симпозиумът се провежда под патронажа на акад. Никола Съботинов, председател на БАН в периода 2008 – 2012 г.