БСП - Бургас: В учебните програми трябва да присъстват най-вече българска литература, история, изкуство, музика, постиженията ни в науката и спорта

Мар 22, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1249

22.03.2017 г.

Държавата трябва да създаде необходимите условия за насърчаване на бизнеса и работодателите да инвестират в образованието и да използват науката като фактор за развитие и за икономически растеж. Това посочиха кандидатите за народни представители на „БСП за България“ от 2-ри МИР Тодор Байчев, Диана Гурева и Милена Куртова-Радева на среща с училите в Карнобат.

„В учебните образователни програми непременно трябва да присъстват най-вече българска литература, българска история, както и българско изкуство, музика и български постижения на науката и спорта“ – коментираха социалистите.

На срещата не бе подмината и темата за учителските заплати. „Заплащането на труда на учителя трябва да е справедливо и поетапно да се извършва увеличение. Ние сме за увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15% през първата година на мандата и 40% в края на мандата. А учителската професия трябва да бъде включена в списъка на регулираните професии“ – добавиха кандидатите за народни представители.

Друго, което посочиха, че е необходимо да се случи, е въвеждането на стандарти за спортна инфраструктура и пособия за училищата и университетите.