Петър Кънев: Бургас изостава много като индустриален и промишлен център

Мар 17, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1351

Водачът на листата на „БСП за България” обсъди с Бургаската търговско-промишлена палата създаването на нова индустриална зона в града

„Бургас изостава много като индустриален и промишлен център.” Това заяви водачът на листата на коалиция „БСП за България” в Бургас инж. Петър Кънев по време на среща с Бургаската търговско-промишлена палата. На срещата се обсъди разработването на концепция за създаване на нова индустриална зона на територията на морския град и въпросите- къде е мястото му в националната икономика и как да се спре изтичането на младите кадри в чужбина.

„Индустриалната зона е тема, която и мен ме интересува. След изборите искам да разговарям с кмета на Бургас за базата в Равнец, тъй като тя беше дадена на общината на едно от последните заседания на правителството. Как очакват частни фирми да купят терени от общината там”, заяви Петър Кънев. Водачът на листата категорично заяви, че за него това е абсолютно безсмислена история. „Съвсем друг е принципът на индустриалните зони. Общината в публично-частно партньорство, с банки, с фирми, с финансови институции, изгражда пътна инфраструктура, парцелира, и след това вече кани фирми да строят, да купуват или да влизат под наем. За мен това е моделът”, заяви той и допълни, че що се касае до възможностите за привличане на български капитал за инвестиционни проекти, то това е посочено и в програмата на коалицията.

„Имаме едно преструктуриране към Българска банка за развитие, където смятаме да привлечем парите, които са и в пенсионните фондове. Имаме идея и за създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии, а именно десетгодишна стратегия за създаване и развитие на индустриални мощности на пазарен и регионален принцип, създаване на определен брой работни места, наемане на млади специалисти”, коментира още кандидатът за народен представител.

Той коментира малкия и средния бизнес: „Има 380 000 действащи в България фирми, като 340 000 от тях са микро фирми. Работят 650 000 човека в тях. Това е гръбнакът на дребния бизнес”.