Николай Тишев: Фирми на Борисов и бургаските му феодали убиха местния бизнес

Мар 17, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1372

Николай Тишев: Фирми на Борисов и бургаските му феодали убиха местния бизнес

- Г-н Тишев, каква ще е Вашата лична кауза в Народното събрание?

- Желанието за промяна на статуквото не може да бъде лична кауза. В този смисъл това е кауза на всички нас от "БСП за България". Българите не искат да живеят повече по този начин. В това число и бургазлии – те вече не се впечатляват от заплахите на ГЕРБ и ясно го заявиха на президентските избори. Нищо от това, което пророкуваха и за което предупреждаваха депутатите на ГЕРБ от Бургас между I и II тур на изборите миналата година, не се случи. Точно обратното – при служебното правителство на Румен Радев гражданите и фирмите дишат по-спокойно. А конкретно на въпроса ви – Народното събрание, със своята законотворческа дейност, трябва да създаде основите за подкрепата на българското и българщината. Тук нямам предвид промишлено или земеделско производство, а всеки сектор в обществения живот, включително образованието, където трябва да се започне още от 1-ви клас.

За да остане България, e необходимо да запазим младите хора в родината, тук да се раждат децата им и да се развиват. С тези ниски заплати, с агресията по улиците и в училищата, с липсата на справедливост при извършени нарушения и престъпления това е изключително трудна задача. Мисля че това е основното предизвикателство и отговорност на следващото Народно събрание и на правителството на България.

- Вие сте сред най-сериозните критици на ГЕРБ в Бургаска област, какви са най-големите им слабости, които веднага бихте изкоренили?

- ГЕРБ управляваха през седем от последните осем години. Те се сраснаха с властта – изпълнителна, съдебна, местна. Нито една българска фирма не може да работи  в обществения сектор, било то държавен или общински, без благословията на ГЕРБ и ако не е от вътрешния кръг на ГЕРБ. По този начин много малки и средни фирми фалираха, а 70% от финансовия ресурс от обществените поръчки се печелят от няколко фирми близки до Борисов, както и от неговите местни феодали. Този начин на управление на обществения ресурс и на еврофондовете ще бъде прекратен. Давам ви пример с кражбите при санирането на жилищните блокове – една програма, която иначе даде глътка въздух на малките и средни строителни фирми по места. При положение, че най-високите цени на свободния пазар са 60 лв./кв.м, при програмата за саниране със средства от държавния бюджет цената е 180 лв/кв.м. Тази тройно по-висока цена я плащаме всички ние – българските граждани. Цената на оградата по границата скочи 4 пъти по времето на правителството на Борисов 2 и така можем да продължим до безкрай. За да започнеш работа в държавния или общинския сектор задължително трябваше да си член или активист на ГЕРБ. Всички тези практики са вредни за България и ще бъдат изкоренени. Всеки, който има капацитет и качества, трябва да може да се развива и живее спокойно в нашата родина.

- Какво пречи на Бургаския регион да се развива като икономически център, имаме съвременна инфраструктура - пътища, летище, пристанища?

- До края на 90-те години на миналия век Бургас беше един от най-големите икономически и индустриални центрове в България, но последните 10 години е чувствително изпреварен - и от Пловдив, и от Варна. Градът и регионът имат всички предпоставки за развитие – пристанище, летище, ж.п. възел, добре развита пътна инфраструктура, имаме и добри традиции. За съжаление Бургас изостава – едва на седмо място сме по доходи в страната. Пловдив, Стара Загора и Варна привлякоха много инвеститори – и български и чужди, докато през това време Бургас заложи на усвояването на еврофондове. Европейските пари са лесен ресурс, особено когато твоята партия управлява държавата и оперативните програми. Проблемът е, че евросредствата създават временна, а не постоянна заетост, не повишават стандарта на живот, не носят добавена стойност, както прави един новооткрит завод или предприятие, не дават перспектива за младите,образовани хора. Ако погледнете данните на НСИ, населението на Община Бургас намалява всяка година и тук не е виновна само демографската криза, а липсата на работа и добри доходи. Какво ще правим след 2020 г., когато еврофондовете свършат? Регионите, които споменах по-горе се развиват и там ще има поминък за хората. Но ние тук да емигрираме ли?  Това е проблем, който Бургас тепърва ще трябва да решава, а няма време.

- Какво пречи на Бургас да се превърне в атрактивна круизна дестинация, как трябва да се развива портът – като гражданско пристанище или товарно?

- Това е въпрос, който сме коментирали нееднократно. Товарното пристанище и пътническите превози могат да се развиват успоредно.  В държавния порт те могат да се съчетават, а не единият вид дейност да изключва другия. Бургас няма да стане Барселона и който подвежда бургазлии, че тук ще акостират стотици круизни кораби, лъже. Знаете, че по мое време (Николай Тишев бе изпълнителен директор на Пристанище-Бургас в правителството на Пламен Орешарски, б.а.) беше открита Морска гара, започнахме и портала за достъп до 1-во к.м. и до яхт клуба. Казвам го, за да е ясно, че когато има желание, интересите на гражданите и гостите на Бургас, на работещите в пристанището (а техните заплати се плащат от товаро-разтоварната дейност) могат да бъдат удовлетворени.

- Вие, като областен лидер, успяхте да туширате интригите и вътрешното напрежение в партията, да консолидирате актива и да помирите отделните фракции, обединихте електората и постигнахте впечатляващ резултат на президентските избори, но това гласове за Румен Радев ли бяха, или гласове за Вас, как го тълкувате?

- Анализът отдавна сме го направили – гласовете за Румен Радев на първи тур дойдоха от БСП; от избиратели, които припознаха ген. Радев като изключително силен и достоен мажоритарен кандидат; от протестен вот, насочен основно срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. На втори тур огромното мнозинство гласува първо в подкрепа на Радев/Йотова, и второ за това Бойко Борисов да подаде оставка, както беше обещал след първия тур, но излъга.

- Какъв ще бъде вашият ресор в парламента?

- Моята експертиза е в сферата на транспорта, икономиката и финансите. Това съм завършил и работил до сега. Вярвам, че ще спечелим изборите, ще имаме мнозинство в парламента и ще реализираме управленската си програма.

На тези избори за първи път от много години БСП е символ на промяната, на надеждата за по-добро бъдеще, обратното - ГЕРБ са символ на статуквото, на досегашното. Девизът на БСП за България е #Поискай промяната, докато ГЕРБ ни предлагат още от същото, което имахме през последните 2 години и половина. През последната година БСП промени първо себе си, сега сме амбицирани да променим и България. Ние сложи началото на тази промяна с победата на президентските избори на Румен Радев. Наш дълг и отговорност е да продължим и да доведем промяната докрай на 26 март.