БСП-Бургас инициира подписка за намаление на таксата за детска градина

Подписката ще се събира пред детски градини в Бургас

БСП-Бургас инициира подписка за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас. Поводът е несрещнатата подкрепа в Общинския съвет за намаление на таксата за детска градина от 50 лв. на 30 лв., каквото предложение направиха социалистите.

„В община Бургас таксата за детска градина е най-висока в сравнение с всички останали общини в областта. Няма аргументи защо това е така. Защото общини с много по-малки ресурси като Средец и Созопол не събират такси, а в останалите таксите са значително по-ниски“, мотивират инициативата си от БСП.

„Явно няма друг начин освен обществен натиск, за да прокараме някакво решение и да се съобразят общинските съветници на ГЕРБ да подкрепят каквото и да е – промяна на наредба, правилник или друг документ. Затова ние от утре стартираме тази подписка“, заяви на брифинг областният лидер и общински председател на БСП-Бургас Николай Тишев. За пример той посочи новия данък за таксиметровите шофьори, който от 900 лв. за една нощ е смъкнат на 660 лв. след протест от таксиджиите.

По изчисленията на левицата Общината е можела да намери буфери, откъдето да покрие тази разлика от 1 млн. и 120 хил. лв., която се отваря при намалението на таксата за детска градина на 30 лв. Подобна сума е отделена за кърпежи на улици.

„Значи става така, че ние не можем да помислим за младите семейства и децата в Бургас, които са бъдещето на общината, а имаме пари за кърпежи. Аз съм съгласен, че те са нужни, но в крайна сметка ние трябва да имаме приоритети“, смята Тишев.

Подписката ще се събира пред детски градини в Бургас. Тя ще бъде внесена в Община Бургас през декември тази година, за да не се отхвърли с аргумента, че бюджетът за 2017 г. вече е направен.

Николай Тишев коментира и избора за кандидат-президент на ГЕРБ. Според него Бойко Борисов е направил мечешка услуга на Цецка Цачева, заявявайки при представянето й, че останалите трима кандидати са му важни за едно или друго и така е излязло, че тя въобще не му е важна за нищо и затова изборът е паднал върху нея.

„Мисля, че ГЕРБ имаха по-подходящи и по-подготвени кандидати. Едно от моите предположения за избора на Цачева е, защото всички други се отказаха или заради страх от загуба, или заради неглижиране на президентската институция, което не им прави част. Считам, че сега шансовете както на нашата двойка, така и на другите кандидати да постигнат добър резултат се увеличават неимоверно“, каза Николай Тишев.